Melegben is jól jön: a zöld tea

A zöld teát évezredek óta fogyasztja az emberiség, kedvező hatásai is igen rég óta ismertek. Az utóbbi években igen felkapottá, népszerűvé vált, az étrend kiegészítő kapszulák között is találhatunk zöld tea kivonatot tartalmazó bogyókat. A kérdés már csak az, hogy miért fogyasztanánk pirulák formájában, ha meg is ihatjuk?!

A napi ajánlott folyadékbevitel egyénenként változik, de egy átlagos felnőtt embernél nagyjából 1,5-3 Liter közé tehető. Több kutatás is alátámasztja, illetve javasolja, hogy a szükséglet egy részét tea formájában vigyük be. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a zöld illetve fekete tea is serkentő hatással van a szervezetre, így ajánlott inkább a délelőtti vagy kora délutáni időszakban fogyasztani, hogy ne zavarja meg az alvást. Na de foglalkozzunk inkább a zöld teával.

Miért érdemes fogyasztani?

  • Szívbarát A zöld tea fogyasztása megakadályozza a magas vérnyomást, és így csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Tehát a napi 4-5 csésze tea elfogyasztása hozzájárul a keringési rendellenességek megszűnéséhez és csökkenti a kialakulásuk kockázatát.
  • Stresszoldó Ezt a hatását nem szükséges különböző kutatási adatokkal alátámasztani, hiszen sajátmagunkon tapasztalhatjuk meg, hogy egy hosszú és fárasztó, gondokkal teli nap után a legjobb, amit tehetünk, hogy zöld teát szürcsölve kényelembe helyezzük magunkat és kizárjuk a külvilág zaját.
  • Bizonyítottan zsírégető hatású A zöld tea javítja az emésztést, és elősegíti az emésztőrendszerbe került zsírok azonnali lebontását. Éppen ezért érdemes a főétkezéseket egy-egy csésze zöld tea elfogyasztásával kezdeni.

És még rengeteg pozitív hatását oldalakon keresztül sorolhatnánk, ám fontos megjegyeznem, hogy a zöldteát ajánlatos cukor nélkül fogyasztani, akkor fejti ki igazán jótékony hatásait. Ha eddig cukorral ittad próbáld ki anélkül, egy pár nap alatt megszokod, és el is felejtheted a cukrot! Érdemes kicsit drágább, de jó minőségű teát, esetleg teafüvet vásárolni, és kerülni az ízesített fajtákat. Emellett figyeljünk oda, hogy a zöld teát maximum 2 percig áztassuk, külömben rossz íze lesz! jó teázást!

Ha még több receptre vagy kíváncsi, kövesd a Vi recept csoportunkat a Facebook-on!