Tesztelve: 10 napos zöldturmix kúra!

Sok kúra, fogyitabletta, villámdiéta, okos edzés jelent meg az elmúlt években nyilván köszönhetően az internet villámgyors elterjedésének. Ma már nem kell feláldoznunk az esküvői videókazettánkat, hogy rávegyük a legújabb Jane Fonda, vagy Bíró Ica aerobic filmet. Tíz-húsz éve ez volt menő, most pedig a futótűzként terjedő, legtöbbször inkább ártó, mint használó úgynevezett "kúrák". Most bemutatom azt, amit a legjobbnak tartok mind közül.

Már most leszögezném, hogy ez nem egy fogyó, sokkal inkább egy tisztító kúra. Más kérdés, hogy a test megtisztulásának természetes velejárója a súlyvesztés. Nemrégiben láttam a 'Kövér beteg és majdnem halott' című filmet (aki teheti mindenképpen nézze meg: ITT megtekinthető). Ebben a filmben egy 200 kilóhoz közeli ausztrál férfi már évek óta küzd a túlsúly okozta betegségekkel: túlműködik az immunrendszere, emiatt égető, viszkető kiütései vannak, kettes típusú cukorbetegsége van, és esztétikailag sem egy Góliát szobor. Szóval ez a férfi úgy dönt, hogy belekezd egy majd' 3 hónapig tartó léböjtkúrába. Szóval ez a film adott nekem inspirációt, hogy kipróbáljam:

Most akkor léböjt, vagy turmix?

Kézenfekvő válasz a "nem tök mindegy?! Csináld és kész!", de hogyha az emésztés szempontjából vizsgáljuk a dolgot bizony vannak különbségek: A levet semmilyen módon nem emészti a szervezet, szinte azonnal felszívódik, míg a turmixot a benne található rostok miatt igen, bár ez is minimális energiát vesz igénybe és szintén hamar, kb. 15 percen belül a szervezetbe kerülnek a tápanyagok. 

Én anyagi megfontolásból (egy turmixgép 10.000 forinttól, egy valamire használható juicer 30.000-től kezdődik) a turmixos verziót választottam, és nem bántam meg!

Az előkészületek

A filmben szereplő fickó tipikus amerikai diétát követett: hús krumplival, hamburger, pizza, szénsavas üdítők minden mennyiségben, és rengeteg kalória. Neki az átállás 2 hónapot vett igénybe. Én úgy gondoltam öt nap elegendő lesz, nincsen akkora probléma az étkezésemmel, nincs rajtam túlsúly, stb. tehát öt napig semmi:

 • Cukor
 • Fehérliszt (kenyér, tészta)
 • tej, tojás, hús
 • Kávé, tea, alkohol
 • zsíros étel

Viszont minél több ezekből:

 • Nyers zöldség (kb. az étkezésem 80%-át tette ki)
 • víz! (napi 3 L)
 • Gyógyteák
 • Olajos magvak

 

Lássunk neki: 1.-3. nap: izgalommal teli szenvedés

Az első nap nagyon könnyű volt: a kezdeti lelkesedés teljesen elfeledtette felem, hogy nem eszem, és amúgy is tudatosítottam magamban az elején, hogy ettől csak jobban lehetek, és nem adhatom fel, csak ha a szervezetem küldi a jelzést, hogy elég volt neki. (megjegyzem, hogy nem küldte).

Az elsőt követő két nap aztán tényleg egy szenvedés volt: éhes voltam, ezért kb. másfél óránként ittam egy turmixot. Fáradékony voltam az alacsony kalóriabevitel miatt: a 3. nap ittam a legtöbbet, és folyamatosan írtam is a turmix összetevőit, ekkor számoltam 1300 kalóriát, ami valjuk be nevetséges. Szóval fáradt voltam, és időnként megfájdult a fejem, de örültem ezeknek a jeleknek, mert tudtam, hogy ez a szervezet méregtelenítésére utal. Finoman megjegyezném, hogy az első napokban minél közelebb vagyunk a mosdóhoz a turmix elfogyasztása után annál jobb, mert a szervezet ugye folyamatosan ürít :)

Egy fokkal jobb: 4.-5. nap:

Eleinte nagyon féltem attól, hogy milyen íze lesz ezeknek a turmixoknak, mert hát mégis a banánt keverem a cukkinivel, és spenót levéllel (a recept a végén), meg más meredek, eddig elképzelhetetlennek tartott összetevőkkel, de azt kell, hogy mondjam egyáltalán nem volt egyhangú, nem untam meg, és kifejezetten finomnak találtam. A negyedik nap reggelén már kifejezetten jobban éreztem magamat, sokkal könnyebben ébredtem, és elmúlt az a mindenki hagyjon békén érzésem, sokkal kevésbé voltam ingerült. Az ingerültséget az ételmegvonásnak tudtam be, de az egész kúrát inkább a befelé fordulás jellemezte: nem nagyon volt kedvem senkivel beszélgetni, vagy kitenni a lábamat a házamból azért, hogy közösségi életet éljek, inkább otthon éreztem magamat elemembe.

6.-9. nap: nem vagyok egyedül

Milyen furcsa az élet, a munkahelyemen elcsevegtem a szomszéd kocsmát üzemeltető ismerősömmel, akiről kiderült, hogy egészségügyi okokból, ráadásul az orvosa tanácsára!!!! ugyan ezt a kúrát csinálja immáron 7 napja (tehát egy nappal előttem járt). Ez iszonyúan sok energiát adott, és tudtam, hogy végig fogom csinálni a hátralevő napokat, bár ez igazán nem is volt kérdés, mert a hatodik napra az éhségem teljesen eltűnt, és a turmix fogyasztásomat 3-4 turmix/nap-ra sikerült leszorítani. Viszont tele voltam energiával, és mindent egybevéve sokkal jobban éreztem magamat. Amit én személy szerint nagyon furcsának találtam az volt, hogy a turmixokhoz ugye mindig adtam vizet kb. 2-3 decilitert, plusz a gyümölcsökből zöldségekből is nyertem rengeteg folyadékot, a szomjam mégis szinte csillapíthatatlan volt, és simán lecsúszott napi 4 Liter víz.

10. Nap: Máris vége?

Igazából annyira jól éreztem magamat, hogy nem akartam abbahagyni, de tudtam, hogy nem folytathatom tovább, mert az utazásaim miatt egyszerűen kivitelezhetetlen lett volna a dolog, pláne úgy, hogy még egy levezetést is kell csináljak. Nem méregettem magamat a kúra során, viszont a kezdő súlyomat leírtam, és a felvezetéstől a 10. napig 7 kilótól sikerült megszabadulnom. A gyanúm, miszerint ennek nagy része víz és izom beigazolódott: gyorsan visszaszedtem 3 kilót a következő tíz napban, ami nem ártott mert igen soványnak tűntem, de nem azért csináltam, hogy fogyjak. A bőröm, a kisugárzásom sokkal szebb és jobb lett, folyamatosan kaptam a dícséreteket, hogy milyen jól nézek ki, és tényleg úgy is éreztem magamat. Az energiaszintem nagyon magas lett, az alvásom sokkal minőségibb, az ébredés könnyebb. Elhatároztam magamban, hogy minden hónapban meg fogok csinálni egy 3-5 napos ilyen kúrát, mert tényleg fantasztikusan tisztít!

Alap zöldturmix recept:

 • 2 féle gyümölcs: általában alma és banán, de szinte bármilyen gyümölcs lehet
 • Valamilyen zöld színű zöldség: én az uborkával és cukkinivel operáltam legtöbbször, de itt is jöhet bármi, igazából ki kell kísérletezni, hogy kinek mi tetszik.
 • Egy marék zöld levél: én a bébispenótra esküszöm, de lehet salátalevél, zellerszár, stb. lényeg, hogy zöld legyen!
 • opcionális: fahéj: a kúra ideje alatt nem ittam, viszont a turmixot azóta is fogyasztom, és fahéjjal nem csak az íze jobb, de segíti a gyümölcsök erjedését is.
 • Egy evőkanál lenmag/chiamag

Levezetés: az első harapás:

Egyáltalán nem hiányzott a szilárd étel, de hát ugye vissza kell állni. Nem szabad azonnal rárepülni a gombapörköltre nokedlivel, mert az emésztőrendszerünk ki van kapcsolva. Kezdetnek ettem egy almát, egy kis dinnyét. A rágás nem volt olyan fantasztikus érzés mint ahogy reméltem, igazából semmi extra. A levezetés során csak nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztottam 5 napon keresztül, így az emésztőrendszerem visszaállt. 

A hatás:

Amiért a leghálásabb vagyok ennek a kúrának, hogy teljes mértékben visszaállította az ízérzékelésemet az eredeti állapotába, megszabadultam a sok ízfokozótól, amit egyébként azóta sem ettem. A személyiségemben is nagy változásokat hozott, teljesen másképp állok az ételhez mint eddig, és magabiztosabb is lettem, habár ezzel eddig sem volt semmi probléma. Összességében csak pozitívumokat tudnék sorolni a zöldturmix kúrával kapcsolatban, de azokat akár holnap reggelig is! Ha bármi kérdésed van vedd fel a kapcsolatot velem és mindenre válaszolok! Sok sikert!